Losing Trick Count (LTC)


Voor de één is dit een opfrisser, voor de ander is dit weer eens iets compleet nieuw.

Uitgangspunt
Deze methode van "losers tellen" heeft tot doel om tijdens de bieding er achter te komen tot welke hoogte de partners kunnen gaan. Basis van het systeem is een gelijke kaartverdeling. Dat wil zeggen, dat van de 13 kaarten in een kleur ieder er 3 krijgt en één persoon krijgt er dan dus 4. Die vierde kaart is dan altijd een "winner", want het is de enige overgebleven kaart in die kleur. Op basis van die ideaal verdeling heeft een minimale hand dus maximaal 12 losers (er is altijd een vierde kaart in een kleur).

Het uitgangspunt is, dat een singleton maximaal 1 loser is, omdat de volgende kaarten worden ingetroefd. Losers tellen en daardoor het aantal te maken slagen bepalen, geldt dus in eerste instantie alleen voor een troefcontract. Waar in een troefcontract een singleton kracht heeft, is het in een SA contract een grote handicap. Losers tellen doen we dus alleen voor een troefspel!

Hoe tellen we losers
We beperken ons per kleur dus tot de hoogste drie kaarten. Voor elk ontbrekende aas, heer of vrouw tellen we 1 loser. Het maximaal aantal losers is dus 3 per kleur en je kunt nooit meer losers hebben dan dat je kaarten in die kleur hebt. Een singleton § 2 is dus 1 loser, een doubleton Vrouw-5 in ¨ is dus 2 losers (je mist Aas en Heer), een doubleton Heer-8 in © is 1 loser (je mist alleen het Aas).

Vervolgens tel je alle losers per kleur bij elkaar op. Nu pas je een correctie toe: als je meer vrouwen dan azen hebt, tel je er 1 loser bij. Als je een troeffit hebt met je partner (minimaal 3 troeven mee), mag je 1 loser in troef aftrekken. Als de linker tegenstander biedt en je hebt een heer of een vrouw in die kleur, tel dan 1 bij het aantal losers in die kleur op. Op die manier heb je een totaal aantal losers.

Wat doen we ermee
Uitgaande van maximaal 12 losers per hand, heb je dus maximaal 24 losers samen. Alle losers (samen) afgetrokken van 24 is nu het aantal slagen dat je zou kunnen maken: Als je 8 losers telt en je partner heeft er 9 dan heb je samen 17 losers. Trek je die 17 af van 24, dan heb je dus 7 slagen en kun je dus op 1 hoogte in een troefcontract spelen. Omdat het verschil tussen het aantal slagen en een bod 6 slagen is (1 ¨ belooft 7 slagen in ¨ ), kunnen we het aantal losers ook van 18 aftrekken om het biedniveau te bepalen (18-17=1).

Openingsbod
Een normaal openingsbod gebeurt altijd op basis van punten (niet op losers, dus). De partner mag er echter van uit gaan, dat een opening van 1 in een kleur 7 losers belooft en 1 SA belooft 6 losers, als er later een troeffit wordt gevonden. Als je weliswaar 13 punten hebt, maar je hebt 9 losers of meer, open dan niet.

Volgbod en pre-emptief bod
Na de opening van de tegenpartij doe je een volgbod gebaseerd op losers. Je volgt als je maximaal 8 losers hebt en je volgt kwetsbaar op twee-hoogte als je maximaal 7 losers hebt. Heb je meer dan 8 losers, dan heeft een volgbod geen zin. Je kunt echter met slechts 5 punten toch maximaal 8 losers hebben en dan is dus een volgbod wel gerechtvaardigd. Een pre-emptief bod belooft ook maximaal 8 losers (7 losers indien kwetsbaar), dat geldt dus ook voor Multi en Muiderberg.

Bijbod
Als er een troeffit is, kun je eenvoudigweg de losers van je partner optellen bij je eigen losers en zodoende (na eventuele correctie) direct een limietbod doen. Als je partner opent met 1 © en je hebt een vierkaart © , tien punten en 9 losers, dan zou je volgens Acol 3 © moeten bieden. Volgens het LTC heb je samen 16 losers, dus is twee © het maximum. Je biedt dan dus 2 © . Als partner overwaarde heeft (geen 7 maar 6 of zelfs 5 losers), dan zal partner zelf het eindbod bepalen.

Andersom geldt natuurlijk ook, dat wanneer je 8 losers hebt en slechts 6 punten, je toch gewoon 3 © biedt, want 8+7 is 15, dus is 3 © haalbaar.

Als je partner een volgbod heeft gedaan, ga je dus uit van zijn 8 losers (of 7 op 2-hoogte, kwetsbaar) en tel je je eigen losers erbij op. Eventueel zal partner nog verder corrigeren als hij minder losers had dan hij beloofde.

Als er (nog) geen troeffit is, moet je die zo gauw mogelijk zien te vinden. In het uiterste geval eindig je in een SA contract en daar gelden de korte kleuren als losers. Het is dus riskant om op basis van losers tellen naar een bepaalde hoogte te bieden, terwijl de troefkleur niet vaststaat. Dit risico moet je je continue bewust zijn, anders werken de losers tegen je. Desnoods schakel je over op punten tellen als een misfit dreigt, om te bepalen of een SA contract haalbaar is. Op basis van punten kan een 3SA volledig de mist in gaan, terwijl met een 5-2 fit in § nog wel 4 in een kleur kan worden gespeeld.

Lees het nog maar een keer door, leg eens een paar spellen uit en kijk of je het begrepen hebt. Als het je aanspreekt, spreek dan met je partner af wat je er mee gaat doen en hoe je het in je systeem inpast.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu