Ongeoorloofde Informatie deel 1




Partners mogen alleen informatie uitwisselen door het leggen van een biedkaart of het spelen van een speelkaart. Basis van de uitwisseling is natuurlijk een systeem van afspraken, ook toegankelijk voor de tegenstander.

Dat betekent, dat elke andere beweging, uitdrukking of geluid per definitie informatie is die op een andere manier wordt overgebracht en dus valt onder "ongeoorloofde informatie".

Nuchter beschouwd zou bridge zonder ongeoorloofde informatie waarschijnlijk alleen door computers kunnen worden gespeeld, want mensen hebben gewoontes en emoties en die kan je lang niet altijd verborgen houden.

Toch, met een beetje goede wil, kan je een heel eind komen. Als je hoort wat er aan tafel gepraat wordt tegen partners en tegenstanders, dan barst het van de ongeoorloofde informatie die vrij simpel te voorkomen is: zwijgen is goud. Als we daar eens mee beginnen, vooral tijdens het bieden en het spelen, dan zijn we aardig op de goede weg.

Ook uitdrukkingen, zoals goedkeurend knikken bij de uitkomst, bijna uit je vel springen als partner niet in jouw kleur terug komt, of de opmerking dat je er niets meer van begrijpt, vallen onder ongeoorloofde informatie. Als er ongeoorloofde informatie over tafel gaat, wordt de partner van de "verspreider" beperkt in zijn keuzes en dat kan dus een vervelend gevolg hebben als de arbiter achteraf besluit in te grijpen.

Vooral vanwege de ongebreidelde zondvloed van ongeoorloofde informatie, maar ook ter bevordering van de rust is de speelzaal luidt het motto van deze week:

Lippen op elkaar en spelen maar!

Vragen over de technische aspecten van ongeoorloofde informatie en de consequenties? Vraag het uw arbiter.

 

Ron.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu