Ongeoorloofde Informatie deel 2

 


Partners mogen alleen informatie uitwisselen door het leggen van een biedkaart of het spelen van een speelkaart. Basis van de uitwisseling is natuurlijk een systeem van afspraken, ook toegankelijk voor de tegenstander. Vandaar de steeds terugkerende nadruk op het hebben van een systeemkaart.

Het hardop praten over een spel kan informatie geven aan spelers die dat spel nog moeten spelen. Als één van die spelers uit uw discussie iets over dat spel kan opmaken, kan dat spel niet meer onbevooroordeeld worden gespeeld. Wat er dan moet gebeuren? Ieder die dat spel nog moet spelen en mogelijk de informatie over dat spel heeft ontvangen krijgt een arbitrale score en u, als verspreider van deze informatie die tot de arbitrale score leidde, krijgt een straf in de vorm van een korting van 1 WP of ongeveer 1% op de uitslag. Zonde natuurlijk.

Ook bij het antwoord op de vraag wat een bieding betekent, begint vaak het antwoord met: "ik denk…" Dat is ongeoorloofde informatie. U bent alleen verplicht uit te leggen wat de afspraken zijn. Dat kunt u gewoon vertellen met de kaarten dicht. Als u niet weet wat partner bedoelt, zegt u gewoon dat u over dit bod geen afspraken heeft. Partner kan het later, als er wel afspraken blijken te zijn, alsnog corrigeren. Maar door te vertellen wat u denkt, geeft u een interpretatie aan het bod van uw partner aan de hand van uw kaart. Ook dat is veel voorkomende ongeoorloofde informatie.

Van ongeoorloofde informatie mag uw partner geen gebruik maken en als hij een keuze heeft uit een aantal mogelijkheden, MOET hij kiezen voor de optie die niet ingegeven zou worden door de ongeoorloofde informatie, ook al beweert hij bij hoog en bij laag er geen gebruik van te maken. Dat geeft dan weer een ongezellige situatie aan tafel.

Vooral vanwege de ongebreidelde zondvloed van ongeoorloofde informatie, maar ook ter bevordering van de rust is de speelzaal luidt het motto van deze week:

Bridge blijft slechts mooi met je gezicht in de plooi!

Vragen over de technische aspecten van ongeoorloofde informatie en de consequenties? Vraag het uw arbiter.

 

Ron.

 

Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu