Azen vragen

Als je naar slem wilt, moet je weten hoeveel c.q. welke azen en heren je partner heeft.

Gerber
Sinds jaren spelen velen de Gerber conventie: met 4§ vragen we de azen van partner. Antwoord volgens een simpel schema: 4¨ : 0 of 4; 4© : 1; 4ª : 2; 4SA: 3. Daarna kan je ook de heren gaan vragen met antwoorden volgens hetzelfde schema. Dat heren vragen kan je weer op twee verschillende manieren doen: "traditioneel": je biedt 5§ en partner antwoordt analoog aan de 4§ vraag, of "geleidend": je biedt de kleur volgend op het antwoord van partner (waarbij je de troefkleur natuurlijk overslaat) en partner biedt de opvolgende kleuren volgens voorgaand schema (0 of 4, 1, 2, 3). Voordeel van geleidend vragen is dat je vaak nog op 5 hoogte kan eindigen als het antwoord van partner tegenvalt.

Stel, je hebt twee azen en twee heren. Je wilt naar slem en je vraagt de azen aan je partner. Hij heeft 1 aas en op de vraag om de heren krijg je 1 heer als antwoord. Je kan nu op een snit gokken en 6 bieden, al weet je vaak niet welke aas c.q. heer partner heeft. Als de tegenpartij dan met aas en heer start, ben je down voordat je aan de beurt kwam.

KRO
Om duidelijkheid te krijgen welke azen partner bezit werd de "KRO" bedacht: na 4§ betekent 4¨ :3 of 0; 4© : 4 of 1; 4ª : 2 van dezelfde kleur (rood of zwart); 4SA: 2 van gelijke rangorde(hoge kleuren of lage kleuren) en 5§ : twee "overig" (niet dezelfde kleur en niet dezelfde rangorde). In ons geval lost dat het bovenstaande probleem niet op, want 1 aas geeft geen kleur aan.

Controle biedingen
Om te weten waar de mogelijke gevaren zitten, werd het systeem omgegooid en kwamen de controlebiedingen. Lees eerst dat achterkantje, zodat je weet waar we het over hebben. Veel mensen hebben echter niet door hoe controles werken, maar doen toch mee met de mode en gebruiken 4SA om azen te vragen. Omdat ze te weinig informatie hebben over de (ontbrekende) controles, is het azen vragen en slem bieden ineens een veel grotere gok geworden.

5 azen
Een variant op Blackwood is de Roman Keycard Blackwood. Hierbij wordt troef heer ook als "aas" geteld en is het antwoordschema:
5§ : 1 of 4;
5¨ : 0 of 3;
5© : 2 of 5 geen troef vrouw;
5ª : 2 of 5 wel troef vrouw.
Voordeel is dat u meer mogelijkheden hebt om azen en hoge troeven aan te geven, nadeel is dat u niet weet of partner de (ontbrekende) troef aas of heer heeft. Bij een ontbrekende heer kan je nog wel eens "op snit" gokken en dat gaat nu niet door.

Bij het 5§ antwoord is het mogelijk om ook nog te vragen naar het bezit van troef-vrouw. Met 5¨ vraag je naar het bezit van troef-vrouw en bij een antwoord van 5© wordt dat bezit ontkend en bij elk ander antwoord bevestigd.

Avarelli
Een andere variant is Avarelli. Daar wordt wel uitgegaan van 4 azen, maar in het geval van twee azen wordt aangegeven of ook troef heer in bezit is: 5§ : 3 of 0; 5¨ : 4 of 1; 5© : 2 zonder troef heer; 5ª : 2 met troef heer.

Een tegenvallend antwoord
Als het antwoord op het azen vragen tegenvalt, moet je zo snel mogelijk stoppen. Als je (te) hoog begint met azen vragen, dan komt het stoppen waarschijnlijk te laat. Als je dus zonder controlebieding 4SA biedt om azen te vragen, dan is het vaak moeilijk om op 5 ¨ te stoppen als partner 5© heeft geantwoord en ben je verplicht 6¨ te bieden die vervolgens (vaak gedoubleerd) 1 down gaat.

Sans atout
Als het antwoord tegenvalt in een beoogd SA contract, wil je ook zo snel mogelijk stoppen. Het is dan niet logisch dat je met 4SA azen gaat vragen, want het eerstvolgende "stop moment" is 5SA. Bij een SA contract is 4§ het meest veilig om azen te vragen. Valt het antwoord tegen, dan stop je op 4SA en dat wordt dan meestal net gemaakt terwijl zelfs 5SA vaak al down gaat.

Welke afspraken voor azen vragen?
Er zijn zoveel verschillende methodes, dat in het kader van deze "achterkantjes" die uitleg te ver voert. Je zult met je partner een keuze moeten maken en vervolgens goed afspreken, invullen op je systeemkaart en veel oefenen. Elke methode heeft voordelen en ook nadelen ten opzichte van elke andere methode. Het belangrijkste is, dat je weet dat er meer uit een bieding te halen is dan het simpel antwoorden dat je 1 aas bezit.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu