Controle biedingen

Als je naar slem wilt, moet je weten of er mogelijk een "lek" in de verdediging zit. Uiteindelijk mag de tegenstander starten en het is zonde als daar ineens twee azen of aas/heer wordt opgeraapt. Je mag dan wel alle andere slagen maken (en zelfs twee "winners" op elkaar moeten gooien), maar je bent wel down.

Controle biedingen
Om te weten waar de mogelijke gevaren zitten, kwamen de controlebiedingen. Dit zijn biedingen waarbij partners aan elkaar aangeven in die specifieke kleur een eerste of tweede controle te bezitten. Bij een troefcontract betekent dat, dat je aangeeft dat tegenstander niet zomaar aas en heer kan starten. Je biedt dus een controlebod als je in die kleur een aas, een heer, een renonce of een singleton hebt en uiteraard heeft dat alleen nut als je een troefcontract wilt spelen.

Controles starten vanaf 3ª niveau. Je geeft aan een eerste of tweede controle in die kleur te bezitten en partner biedt zijn eerste of tweede controle in de volgende kleur. Als je een kleur overslaat (geen controle) mag partner alleen doorgaan met controlebieden, als hij controle heeft in die overgeslagen kleur. Op het moment dat controle in een kleur ontbreekt: einde slempoging, want de tegenstander luistert mee en weet direct de kleur waarmee uitgekomen moet worden.

Een voorbeeldje: 1© , pas, 3ª : hartenfit, slem interesse, controle in ª . Als de © bieder nu 4¨ biedt, ontkent hij controle in § , maar heeft wel controle in ¨ . Als de 3ª bieder ook geen controle in § heeft, biedt hij direct 4© (eindbod) of gaat azen vragen als hij die controle wel heeft.

Blackwood
Omdat we te laat zijn om met 4§ azen te vragen, wordt dat nu gedaan met 4SA. Ook hier zijn antwoordschema's mogelijk als bij 4§ en uiteraard ga je pas azen vragen als je een eerste of tweede controle in alle kleuren hebt. Op die manier is slem een stuk dichterbij gekomen. Kijk echter wel uit met heren vragen: je moet voorkomen, dat je gedwongen wordt 7 te bieden als het antwoord tegenvalt, want dan mis je een mooi klein slem. Het ligt dus aan de kleur die je wilt spelen.

Als je door hebt hoe controlebiedingen werken, dan is het eigenlijk heel simpel. Het is wel eens moeilijk herkenbaar als je niet direct een fit hebt en zeker als de tegenstander vrolijk tussen zit te bieden, maar in zeker 80% van de gevallen is een controlebod goed herkenbaar.

Alleen de eerste controle
Sommigen spelen bij controle biedingen alleen de eerste controle (aas of renonce). Voordeel is dat dit een "echte" controle is (tegenstander kan niet "door de heer" heen spelen), nadeel is, dat je vaak voorzichtiger wordt omdat je geen informatie hebt over singleton of heer. Ook hier moet je samen met je partner bepalen wat je in de praktijk gaat brengen en hoe de afspraken worden.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu