De blinde mag veel minder dan de andere drie spelers. Hij mag slechts een kaart spelen als de leider deze noemt. Dat betekent met name dat hij na de uitkomst niet zelfstandig een kaart gaat spelen, ook al is dit een "logische" kaart zoals een kaart van een rijtje of de laagste nadat met een aas is uitgekomen.
Eerst moet de leider zijn speelplan opmaken en de derde speler de kans geven zich een beeld van het spel te vormen. Het betekent ook dat de blinde niet zelfstandig een singleton, een kaart van een rijtje of een andere "logische" kaart bijschuift als het nog niet de beurt van de blinde is om bij te spelen.
Afgezien van deze fysieke overtredingen mag de blinde zich inhoudelijk ook niet met het afspel bemoeien, niet met woord, niet met gebaar, niet met gezicht.
De slagzin is: "De blinde staat buitenspel en speelt alleen op bevel".
Meest irritant is een blinde die ook nog graag een toelichting geeft op de bieding. Voor je het weet heeft de blinde al zijn/haar conclusies over verdeling en punten aan de tegenstanders (en dus ook aan de leider) uitgelegd en kan de leider dit betrekken bij zijn speelplan.
Ook een knikje of een gebaar van afkeuring is uit den boze als de leider bijspeelt of voorspeelt. Het is natuurlijk helemaal te gek als de blinde zijn hand al beweegt naar de kaart terwijl de leider nog moet beslissen wat hij gaat spelen. Als het voor de blinde "vanzelfsprekend" is dat iedereen weet dat een kaart vrij is, is het voor de andere spelers lang niet altijd zo.
Bovenstaande overtredingen komen vaak voor en met de goedbedoelde actie van de blinde wordt de leider (dus de partner van de blinde) bevoordeeld tegen de regels. Hiertegen moet u optreden door de arbiter erbij te halen. Als u het een keer door de vingers ziet voordat u de arbiter roept, krijgt die blinde 6 kansen op een avond als iedereen dat zou doen.
Uiteindelijk spelen we voor ons plezier en daar horen deze irritaties niet thuis.
Vragen over de technische aspecten van de blinde? Vraag het uw arbiter.