De regel van 15

Soms dreigt er een "rondpas". Niemand heeft een uitgesproken opening en omdat we bij een rondpas niet opnieuw mogen schudden (staat in de spelregels), wil je toch proberen te spelen. Wanneer moet je op de vierde hand openen? Hiervoor is de regel van 15 bedacht:

Tel je punten en het aantal schoppens in je kaart. Is dat totaal 15 of meer, dan kun je op de vierde hand openen. (Uiteraard moet je hand ook voldoen aan de regel van 17 c.q. de regel van 20 !!)

Waarom schoppen? Omdat je bij een verdeelde kaart (en waarschijnlijk een 20-20 spel) gegarandeerd een volgbod van de tegenpartij krijgt en je ze dus in de bieding helpt. Als ze vervolgens hoger kunnen bieden op hetzelfde niveau (jij wilt 2 harten spelen, maar zij bieden schoppen), is alle moeite voor niets geweest. Je moet op een niveau hoger gaan zitten (en down gaan) of je moet ze laten spelen (en hopen dat ze down gaan). Achteraf was passen dan de beste oplossing. Door de regel van 15 te hanteren, zullen ze niet gauw met schoppen hoger bieden (of down gaan) omdat je schoppens en/of punten tegen hebt.

Bovenstaande houdt dus in, dat je met 13 punten en een singleton schoppen niet opent op de vierde hand. Of je de regel van 15 ook op de derde hand hanteert hangt een beetje af van je eigen afspraken en de kwetsbaarheid (wij wel tegen zij niet is misschien wel verstandig om die regel van 15 te hanteren op de derde hand).

 


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu