De doublet reeks Deel 1: Strafdoublet en Informatie doublet



Strafdoublet
Bij een strafdoublet geef je aan, dat de tegenpartij dit contract niet zal halen en down zal gaan en je zelf niet meer punten kan verdienen door zelf te bieden. Dat betekent meteen, dat je de puntentelling globaal in je hoofd moet hebben. Gedoubleerd 1 down is 100 of 200 punten (afhankelijk van de kwetsbaarheid), 2 down is 300 c.q. 500, 3 down is 500 c.q. 800, 4 down is 800 c.q. 1100 en vervolgens 300 punten per slag meer down.

Dat vergelijk je natuurlijk met een mogelijke score die je zelf kunt halen: manche is 400 of 600 punten (afhankelijk van de kwetsbaarheid), klein slem is 900 c.q. 1400 punten en groot slem is 1400 c.q. 2200. Het is dus soms best aantrekkelijk iemand kwetsbaar 2 down te spelen (500) dan zelf niet kwetsbaar een manche te halen (400).

Als het contract gedoubleerd gehaald wordt, krijgt de spelende partij een bonus. Bij 2© , 2ª , 2SA, 3§ en 3¨ heeft dat tot gevolg, dat de manche premie wordt verdiend (extra 200 of 400 punten). Vandaar dat het vaak relatief gevaarlijk is om een deelscore voor straf te doubleren. Om toch iets nuttigs met dat doublet kaartje te doen, werden de informatieve doubletten uitgevonden. We beginnen met de meest bekende:

Informatie doublet
Meest bekend en ook meest niet-begrepen. De basis betekenis is: Partner, ik heb geen 5-kaart om een volgbod te doen, maar ik heb wel een opening en ik heb tolerantie in de andere kleuren dan de kleur van de openaar.

Partner past daar normaal gesproken niet op (hij past wel als hij een 6+ kaart heeft in de openingskleur en maakt er zodoende een strafdoublet van) en biedt zijn beste kleur. Dat doet hij ook met 0 punten!

Om te voorkomen, dat de doubleerder past met een sterke partner of, andersom, doorbiedt met een heel zwakke partner, is er een schema van antwoorden van de partner om zijn kracht direct aan te geven:

Bod in een kleur, zonder sprong: 0-8 punten (dus 1ª -dbl-pas-2§ belooft 0-8 punten)
Bod in een kleur, met sprong: 9-11 punten (kan dus een vierkaart zijn!!)
1SA: 6-9 punten
2SA: 10-11 punten
Bod in de kleur van de tegenpartij: 12+ punten

Het 1SA c.q. 2SA bod geeft naast de punten ook aan, dat de kleur van de tegenpartij jouw beste kleur is. Alleen op het bod in een kleur van de tegenpartij mag de doubleerder niet passen. Op elk ander bod dus wel. Dat betekent, dat je direct een keuze moet maken wat je zelf liever ziet. Bij twee vierkaarten, zal je een voorkeur hebben voor een hoge kleur. Bied die dus eerst, want dat betaalt beter. De regel "laagste vierkaart eerst" gaat hier dus niet op.

Partner weet nu waar hij aan toe is en zal bij een minimaal bod en zelf 12-15 punten normaal gesproken passen. Alleen als het antwoord op het doublet SA is, mag partner met 12-15 punten een eigen voorkeur bieden. Reden is, dat hij liever een "eigen" kleur speelt en SA niet vertrouwt. De antwoorder past hier dan weer op.

Als de doubleerder na een minimaal bod van zijn partner een eigen kleur biedt, dan betekent dat, dat hij te sterk was voor een normaal volgbod (16+ punten en een vijfkaart). Als de doubleerder na een minimaal bod van zijn partner SA biedt, was hij te sterk voor een direct SA volgbod (18+ punten). Hier is dus sprake van een sterk informatie-doublet.

Het is maar een volgbod
Consequentie is dus, dat met een vijfkaart tot 15 punten een volgbod wordt gegeven. De redenering "ach, het is maar een volgbod" gaat dus lang niet altijd op, want een volgbod ontkent geen opening kan dus van 6 tot en met 15 punten beloven. Een volgbod wordt gedaan op slagen, een doublet eerder op punten. Als je altijd, met elke opening, doubleert, sluit je de mogelijkheid van het sterke informatiedoublet uit.

Doublet belooft een vierkaart in de hoogste ongeboden kleur
Dit is een afspraak die ook gehanteerd wordt. De bedoeling is, dat je na een doublet geen (eigen) hoge kleur meer biedt, want dat belooft kracht. Als je partner echter eerst de hoge kleur biedt (als antwoord op het doublet) is meestal het probleem opgelost en is deze vereiste niet meer van toepassing.

Volgende keer deel 2: het competitieve doublet.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu