De verdediging tegen de Muiderbergse twee

Muiderberg heeft als voornaamste taak de tegenpartij uit de bieding te houden of een zodanige verwarring te zaaien dat ze verkeerd uitkomen. Omdat de Muiderberg steeds vaker voorkomt, is het zaak om hiertegen gewapend te zijn. Deze keer besteden we aandacht aan de verdediging tegen deze opening.

In beginsel is de verdediging tegen de Muiderberg gebaseerd op eenvoud. We kennen dezelfde uitgangspunten als tegen een "gewone" opening. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat alles een bied-niveau hoger is, dus tussenbiedingen en informatiedoubletten moeten een graadje meer solide zijn.

Doublet
Na een Muiderberg is elk doublet informatief zolang partner nog geen ander bod dan PAS heeft gedaan. Twee vereisten:

De antwoorden op het doublet zijn natuurlijk. Je kan evenwel gebruik maken van een handige conventie die tegenwoordig vaak wordt gebruikt: de negatieve 2SA. Dat werkt bijvoorbeeld zo (na bijvoorbeeld (2ª )-dbl-(pas):

Volgbod van 2SA
Op de tweede hand beloof je met 2SA tussen de 15+ en 18 punten. Op de vierde hand (alleen in de uitpas-situatie) wordt de range verlaagd tot 14-17 punten. Dit ontkent geen 5-kaart hoog, dus na het 2SA volgbod is het handig om Niemeyer of Puppet-Stayman te gaan spelen.

Volgbod in een kleur
Dit doe je alleen met een degelijke hand: je hebt iets te zoeken in de bieding. Als je nu niet biedt, loop je het risico dat partner dat ook niet meer kan zodat mogelijk een manche gemist gaat worden. Deze gedachte geldt, in wat mindere mate, ook voor de uitpas-situatie.

Als je een sprongvolgbod wilt geven dan beloof je een sterke hand: minimaal een 6+ kaart en maximaal 6 losers. Een zwakke jump tegen een Muiderberg is zinloos: tegen een pre-emptief bod moet je nooit pre-emptief bieden.

Transfers
Sommige paren spelen transfers na een doublet van partner. Hierin schuilt echter het gevaar, dat de tegenpartij door middel van een straf-doublet nog zodanig veel informatie kan uitwisselen, dat ze je alsnog uit de bieding drukken. Tegen een pre-emptief bod is het zaak zo snel mogelijk een fit te vinden en die ook te bieden.

Als je dit schema jezelf eigen hebt gemaakt, probeer dan de oefeningen om te zien hoe goed je het begrepen hebt.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu