Multi Coloured I de zwakke opening

Zwakke opening
Multi openen doe je (als je dat met je partner afspreekt) als je een lange kaart hebt in een hoge kleur (minimaal 6-kaart in Harten of Schoppen) en je hebt geen opening (minder dan 11 punten). Je moet natuurlijk wel "iets" hebben, want met een 6-kaart Harten met Vrouw-Boer als enige punten ben je kansloos. Ook op een 7-kaart adviseren wij multi te openen, want stoppen op 2 Harten na een twee ruiten opening is gemakkelijker te spelen dan 3 harten uit een pre-emptieve opening. Als je losers telt, open dan 2 ruiten met maximaal 8 losers. (7 losers indien kwestbaar en tegenstander niet)

Doel is om het de tegenpartij moeilijk te maken op weg naar de manche en als er sprake is van een deelscore, is een hoge kleur altijd in het voordeel, want een lage kleur moet naar een niveau hoger en wordt dan mogelijk gedoubleerd down gespeeld. Ook SA is voor de tegenstander moeilijker te bieden.

De openaar en het 2 harten antwoord
Degene met de zwakke 6-kaart hoge kleur opent de bieding met 2 Ruiten. Als de tegenstanders passen, is partner verplicht minstens 2 harten te bieden. Na een 2-harten bod ben je weer aan de beurt. Als je een 6-kaart harten hebt, pas je; is je 6-kaart schoppen, dan bied je 2 schoppen en partner zal daarop passen.

Het 2 schoppen antwoord
Als je na je twee ruiten opening een antwoord krijgt van 2 schoppen, is er sprake van een twijfelgeval. Partner heeft interesse in een harten manche en heeft steun in harten (en misschien in schoppen). Als je zwak bent (minder dan 7 punten, of 8 losers) dan pas je zo snel mogelijk: is je 6-kaart schoppen dan pas je meteen, is de 6-kaart harten, biedt dan 3 harten en partner zal passen.

Ben je maximaal en heb je een 6 kaart Harten, dan bied je 4 ruiten en partner zal 4 harten bieden. Ben je maximaal en heb je een 6 kaart schoppen, dan bied je 3 schoppen. Partner zal nu het eindbod bepalen op 3 SA of 4 schoppen.

Het 2 SA antwoord
Als partner na de 2 ruiten opening 2 SA biedt, geeft hij kracht aan (minimaal 15 punten). Het is de bedoeling dat de zwakke kaart op tafel komt, dus partner moet de juiste kleur bieden. Met 3 Klaveren geef je aan, dat je een 6+ kaart harten hebt en met 3 Ruiten geef je de schoppen aan, ongeacht hoe sterk je bent.

Partner zal nu je kleur bieden op 3- of op 4 hoogte of 3 SA bieden.
Op 4 hoogte hoef je niets meer te doen: de manche wordt gespeeld.
Op 3 hoogte kan je nog besluiten naar 4 te gaan (je bent maximaal) als je 9 tot 10 punten hebt en je hebt de punten bij elkaar zitten in dezelfde kleuren (Harten heer-vrouw is 5 punten, maar stukken sterker dan harten heer en ruiten vrouw), anders pas je op 3 hoogte.

Als partner 3SA biedt, is hij wel sterk, maar heeft maximaal 1 kaart mee in jouw kleur. Als je een zeskaart hebt, moet je passen. Heb je een zevenkaart of langer, biedt dan 4 klaveren of ruiten voor harten resp. schoppen.

Partner van de openaar
Partner opent 2 Ruiten: Als je minder dan 15 punten hebt, bied je in principe 2 harten als stop bod. Als je 11-14 punten hebt (of 7 losers) en je hebt minimaal 2 (en liever 3) kaarten mee in harten, dan bied je 2 schoppen. Partner maakt het bod af; na 4 ruiten bied je 4 harten.

Als je minstens 15 punten hebt, bied je 2 SA. Partner geeft nu door klaveren of ruiten te bieden aan of het om harten of schoppen gaat. Heb je 15 of een "slechte" 16 punten, dan bied je de kleur die partner bedoelt op 3 hoogte. Heb je een "goede" 16 punten of meer en heb je minstens 2 troeven mee, dan bied je de kleur van partner op 4 hoogte. Ben je wel sterk, maar heb je een singleton in de kleur van partner, dan bied je 3 SA en hoopt er het beste van.

Alle biedingen op 2- hoogte moeten in dit geval worden gealerteerd, behalve de 2 SA.
Alle biedingen op 3- hoogte waarbij de lange kleur niet wordt genoemd en waarbij geen SA wordt geboden, moeten ook worden gealerteerd.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu