Multi Coloured II : sterke opening

Dit keer de sterke multi. De naam Multi zegt het al: de opening is voor meerdere uitleg vatbaar. Het is dan ook de bedoeling om zowel zwak als sterk de multi opening (2 ruiten) te spelen.

Soms ben je zeer sterk, maar heb je geen 8 slagen. Ook als je geen SA verdeling hebt, zou je de manche kunnen spelen met slechts 4 punten bij partner. Voor 2 klaveren (als sterkste opening of 8 slagen) ben je te zwak, maar je kaart voldoet niet aan de andere biedingen. Als je nu op 1 hoogte opent, is de kans groot dat iedereen past en je dus de manche misloopt. Hiervoor hanteren we de Multi Coloured opening.

Sterke opening
De vuistregel die wij hanteren (en nog wel eens afwijkt van de boekjes) is: 20-22 punten en geen SA verdeling (anders zouden we 2SA openen). Met minder dan 20 punten kan je gewoon op 1-hoogte openen (of 2-kl semi forcing) en als partner (bijna) geen punten heeft, is een manche onbereikbaar. De multi opening zorgt ervoor dat je altijd alsnog aan partner kan laten weten dat je ijzersterk bent.

Je opent dus 2 ruiten en partner weet niet of dit zwak of sterk is. Ook hier zijn weer 3 mogelijke antwoorden van partner: 2 Harten, 2 Schoppen of 2 SA. Die laatste (2 SA) geeft aan dat hij minstens 15 punten heeft en met jouw punten daarbij opgeteld zou je dus direct in 6 of 7 SA eindigen. Wij hebben een 2 SA antwoord op een sterke multi opening nog niet meegemaakt.

Na 2 Harten of 2 Schoppen, geef je aan, dat het om een zeer sterke opening gaat. Je biedt, als dat even kan, je langste kleur (3 klaveren of 3 ruiten). In het geval dat harten of schoppen je langste kleur is, veroorzaak je mogelijk problemen als je dat op 3 hoogte biedt (partner denkt dan dat je zwak bent met 10 punten). Hier moet je een omweg bewandelen: je biedt 2 SA. Partner weet nu dat je sterk bent en dat het om de hoge kleuren gaat.

Omdat je na de tweede bieding hebt aangegeven, dat je sterk bent, weet partner ook meteen hoe sterk je bent (20-22 punten). Hij biedt zijn langste kleur. Elke andere kleur die jij nu gaat bieden, betekent minimaal een vijfkaart. Mocht je geen fit vinden en heeft partner jouw kortste kleur geboden, dan is 3 SA een uitstekend eindbod. Vooral als het alternatief een manche in de lage kleuren betekent.

Omdat partner weet hoe sterk je bent, moet je de actie om al dan niet naar slem te gaan aan partner overlaten. Hij telt zijn punten bij jouw 20-22 en voert eventueel een herwaardering uit. Via controlebieding en azen vragen kom je dan wel in slem terecht. Als partner geen slem interesse heeft, zal het er ook wel niet in zitten. Als Partner na de 2Ru opening 2 Sch biedt, belooft hij 11-14 punten. Samen met jouw 20 punten moet je dan toch wel aan slem gaan denken.

Even een kleine oefening:

2 ¨

2 ©

Pas

 

6 kaart © , zwak

2 ¨

2 ©

2 ª

Pas

6 kaart ª , zwak

2 ¨

2 ª

Pas

 

6 kaart ª , zwak

2 ¨

2 ª

3 ©

 

6 kaart © , zwak

2 ¨

2 SA

3 ¨

4 ª

6 kaart ª , partner is sterk

2 ¨

2 ©

2 SA

 

Sterk, kracht in hoge kleur

2 ¨

2 ª

3 §

 

Sterk, kracht in §

2 ¨

2 ©

3 ¨

 

Sterk, kracht in ¨

 


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu