Partnership en partnerruil

Sommigen spelen sinds dit jaar met hun partner, sommigen spelen al jaren met dezelfde partner en sommigen spelen met meerdere partners.
Toch moet je elk jaar opnieuw aan het einde van het seizoen eens stil staan bij je partnership. Als het goed is, moet je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden:

Als je al die vragen positief hebt beantwoord, mag je tevreden zijn over je partnership. Nu is het natuurlijk niet zo, dat als er één vraag negatief wordt beantwoord, je meteen je partner moet opzeggen, maar er moet wel wat gebeuren.

Nieuwe partners hebben ongeveer 2000 spel nodig om aan elkaar en aan het systeem gewend te raken. Dat is, bij één keer per week 24 spellen, ruim 2 jaar! Als je dus nog niet zo lang met je partner speelt en je hebt het idee dat er wel verbetering in zit, dan is er geen reden om naar een andere partner uit te zien.

Vervelender is het als het "gevoel" niet goed is. Als je je niet op je gemak voelt, kan partner daar vaak niets aan doen. Gevoelens zijn ook moeilijk te beredeneren en het is moeilijk om een niets vermoedende partner te overtuigen van jouw gevoel. Als je dan de partnership wilt opzeggen, kan ik me voorstellen, dat je daar enorm tegenop kijkt. Toch moet je het doen.

Bridge is een spel dat je voor je plezier speelt en als de partnership niet "klikt", en je durft je partner niet teleur te stellen, ga je jezelf opofferen en dat is toch niet plezierig. Trouwens, als je je niet lekker voelt aan tafel, heeft je partner dat vaak ook in de gaten en soms zal je partner het fijn vinden dat jij opzegt, omdat hij niet durfde....

Ik denk, dat je voor jezelf de redenering moet omdraaien: Zijn er voldoende redenen (zowel logisch als gevoelsmatig) om met deze partner het volgende seizoen te gaan spelen. Is dat antwoord niet overtuigend positief, dan is het tijd voor beide partners om naar een ander om te zien. Je kunt er allebei veel van leren eens met een ander, een ander systeem, een andere manier van signaleren, enz. te spelen en wie weet, kom je elkaar later toch weer tegen en ga je dan weer een tijd samen spelen.

De boodschap is dus: wees niet bang om je partner op te zeggen als je "het gevoel" niet meer hebt. Geef je partner wel de tijd om iemand anders te zoeken, dus doe het zo snel mogelijk en spreek tegelijk af, dat je het seizoen afmaakt.

Wees dus vooral eerlijk tegenover je partner, maar ook tegenover jezelf, dan kan je ook vrienden blijven en later nog eens een beroep op elkaar doen. Een partnership die niet lekker gaat, maar toch gewoon doorgaat, is een tijdbom waar niemand iets mee opschiet.

Veel succes, ook als je wel met je partner verder wilt gaan.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu