Snijden en gesneden worden

Door te snijden is het mogelijk een slag (of soms meerdere slagen) meer te halen dan wanneer van top af de hoogste kaarten worden gespeeld. Als een snit lukt, is dat mooi meegenomen en als het mislukt, is dat gewoon pech. Maar, is dat wel zo?

Snijden kan een overslag bezorgen. Dat is bij een "paren" telling een mooie top, bij een "butler" telling is dat al veel minder belangrijk. Snijden kan er zelfs voor zorgen, dat je down gaat terwijl je een contract zonder te snijden precies haalt. Bij paren minder dramatisch dan bij butler.

Wanneer moet je nou wel, en wanneer moet je niet snijden? Over welke kant ga je snijden als je twee keuzes hebt? Hieronder volgen wat richtlijnen. Ze zijn niet zaligmakend en je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar het stimuleert in ieder geval wel om er goed over na te denken.

  1. Is de snit nodig? Sommige mensen snijden altijd (uit gewoonte) maar vaak levert het geen slag extra op. Vraag je dus eerst af of de snit wel nodig is.
  2. Is er gevaar? Wat kan er gebeuren als de snit niet goed zit. Komt de tegenstander dan met een aantal slagen die je moet bijlopen, waardoor je down gaat. Gaat de tegenstander troef trekken, terwijl je van plan bent om in de dummy de laatste troef te gebruiken?
  3. Hoe staat het met het contract? Als het contract gemaakt wordt zonder snit en er is een risico dat het contract down gaat als de snit verkeerd zit, dan moet je een snit zo ver mogelijk uitstellen. Misschien kom je tijdig te weten waar de ontbrekende kaart zit, zodat een snit wat zekerheden krijgt voordat je hem uitvoert.
  4. Kan ik het contract redden? Andersom is het natuurlijk logisch dat je met een snit een contract kunt redden als het zonder snit down gaat. Als de snit fout zit, ga je twee down (in plaats van 1), maar als de snit goed zit, maak je het contract in plaats van down te gaan.
  5. Wie heeft de ontbrekende kaart? Vaak weet je aan het begin niet hoe het spel erbij ligt. Soms kan je uit de bieding wat wijzer worden. Als links een keer een volgbod heeft gegeven en je hebt samen 26 punten, dan is de kans groot, dat rechts niet meer dan vijf punten heeft. Als rechts al een keer een heer heeft laten zien, zit de ontbrekende heer waarschijnlijk links.
  6. Hoe zit "de gevaarlijke hand"? Bij een SA contract ga je down als de tegenstander lengte ontwikkelt. Met behulp van de regel van 7 kan je de communicatie verstoren en vervolgens mag je alleen nog snijden over de hand waar de lengte zit. Dat is "de gevaarlijke hand". Als je naar de gevaarlijke hand toe snijdt, krijg je meteen alle vrije slagen om je oren als de snit verkeerd zit.
  7. "Eight ever, nine never". Deze regel zegt, dat als je samen negen kaarten hebt in een bepaalde kleur en je hebt de aas en de heer, dan is het meest lonend als je de aas en heer van top af speelt. Vaak valt de vrouw in de tweede slag omdat de verdeling 2-2 is bij de tegenstander, soms zit de vrouw single. Deze regel gaat niet op als de kaarten ongelijk verdeeld zitten. Als je zelf 2 kaarten hebt en je partner heeft er 7 (samen 9) is de kans op 2-2 bij de tegenpartij kleiner dan 3-1 of 4-0. Bij een 5-4 verdeling is de kans op 2-2 het grootst.

 


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu