Stayman in doubt

Het is iedereen wel eens overkomen:
Partner opent 1 SA, je hebt een vierkaart harten en 10 punten, je biedt 2 klaveren (Stayman), partner antwoordt 2 harten en je biedt meteen 4 harten. Vervolgens word je 1 down gespeeld. Je kijkt op de scorekaart en anderen gaan ook down op 4 harten, maar 3SA wordt gemaakt.

Waar ligt dat aan?
Het gezegde dat met een 4-4 fit het beste een troefcontract kan worden gespeeld is gebaseerd op mogelijke introevers. Nu kan je alleen een kleur introeven als je die kleur kan voorspelen en partner (of dummy) laten introeven. Als je allebei dezelfde lengte hebt, kan dat alleen als de tegenstander die kleur speelt. Meestal doen ze dat niet (kinderachtig, maar waar).

3 SA is dus beter dan 4 harten als de verdeling hetzelfde is. De openaar heeft een SA verdeling (neem even aan 3-3-3-4) en als je zelf ook een 3-3-3-4 verdeling hebt, is het niet mogelijk de extra troefjes te gebruiken.

Er is een manier om uit te vinden hoe dat zit. Deze conventie heet "Stayman in doubt" (Twijfel Stayman) en gaat als volgt:

1 SA, 2 klaveren, 2 harten, 3 ruiten. Met het 3 ruitenbod wordt het volgende verteld: we hebben een 4-4 fit in harten en ik heb een 3-3-3-4 verdeling. Als jij ook een 3-3-3-4 verdeling hebt, bied dan 3SA en anders 3 Harten. De openaar antwoordt dus 3SA of 3 harten. Na het 3 harten bod kan je altijd nog over gaan tot controle biedingen en azen vragen in het geval je slem interesse hebt, anders maak je het bod af op 4 harten.

Stayman in doubt speel je alleen als je naar de manche wilt (10+ punten). In het geval je 8-9 punten hebt bied je 3 harten. Als de leider dan 3SA biedt, heeft hij een 3-3-3-4 verdeling en dan mag jij alleen 4 harten bieden als je zelf geen 3-3-3-4 verdeling hebt. Heb je wel een 3-3-3-4 verdeling, dan pas je gewoon en wordt dus 3SA gespeeld.

Uiteraard gaat het bieden precies hetzelfde met een gevonden schoppen fit (ook 3 ruiten als Stayman in doubt).

Als je een vierkaart schoppen hebt en de openaar antwoordt op jouw 2 klaveren met 2 harten en na jouw SA bod biedt de openaar ineens schoppen, dan had hij een 4-4 verdeling in de hoge kleuren. Dat ontkent meteen een 3-3-3-4 verdeling en is een troefcontract dus het meest voor de hand liggend.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu