Wachten op de uitslag

Na het laatste spel wordt de uitslag uitgerekend. Wij doen dit met behulp van de computer en het zou dus redelijk snel kunnen gebeuren. Er zijn een aantal controlepunten en als alles klopt, zijn we op de avond snel klaar. Mogelijk dat bij nacontrole blijkt dat er verkeerd gescoord is en volgt alsnog een correctie (3 § + 1 is echt 130 en geen 110).

Zolang alles op deze manier verloopt, gaat het snel en goed. Toch komt het redelijk vaak voor, dat er een fout in de score zit. Kwetsbaar 1 down voor -50 is niet juist en als paar 5 tegen paar 8 speelde, moet die score niet bij paar 9 worden ingevuld. Elke fout die op deze manier wordt geconstateerd moet ter plaatse worden uitgezocht. Dit is mensenwerk en kost dus extra tijd. Hoe meer fouten in de score, zoveel later de uitslag.

Uiteraard proberen we de foutschrijvers te stimuleren om in het vervolg beter op te letten. Foute scores leveren een "apenstaartje" (@) op en dat kost dus 0,5% of 2 IMP's per keer, zowel bij het N/Z paar als het O/W paar, want de één schrijft (en maakt een fout) en de ander controleert (en ziet dat niet).

Het is echter niet onze hobby om apenstaartjes uit te delen (al denken sommigen daar anders over) en wij zouden de dag toejuichen als niemand meer een schrijffout maakt. Om u te laten wennen aan een standaard schrijfwijze en een goede procedure volgen hieronder de:

Regels ter vereenvoudiging van het berekenen van de uitslag van een Bridgewedstrijd

Symbolen voor het aanduiden van het contract:
S
= Schoppen (dus niet Sch of ª ) H = Harten (dus niet Ha of © )
R = Ruiten (dus niet Ru of ¨ ) K = Klaveren (dus niet Kl of § )
SA = Sans Atout (dus niet Sans of NT of ¤ )
Doublet wordt aangegeven met een "x" achter het contract (dus niet d of D of !)
Redoublet wordt aangegeven met "xx" achter het contract.

Let bij het afscoren op:
de correcte kwetsbaarheid; waardering (score); speelrichting; speelsoort; het correcte aantal (down)slagen en vooral op het PAARNUMMER.


Terug naar het overzicht Achterkantjes
Terug naar hoofd menu