We komen niet om te passen
Je ziet het overal, vooral op de lagere bridge-niveau’s: als in de eerste ronde door iedereen wordt gepast, wordt het spel opnieuw geschud. Dit is een overtreding van de spelregels !!!.
Als je mensen erop wijst, dat dit niet mag volgens de regels, dan krijg je steevast het antwoord: "we komen om te bridgen, niet om te passen". En dat is natuurlijk onjuist, want passen hoort ook bij bridge. Ook het argument dat het "bij ons op de club altijd wordt gedaan" snijdt natuurlijk geen hout. Het mag gewoon niet, net zoals verzaken of voor de beurt bieden niet mag.
Je hebt ook van die "slimmerds" die na zo’n rondpas rondje een kaart wegmoffelen en dan doodleuk beweren dat ze geen 13 kaarten hadden en dat er dus moet worden overgeschud. Dat betekent wel, dat die persoon met 12 kaarten een pas op tafel heeft gelegd en dus geacht werd zijn kaarten te hebben geteld (eerder mag je niet bieden). Het kan natuurlijk wel eens vervelend zijn, als je na 4 keer een pas te hebben neergelegd, klaar bent met het spel, maar er zijn een hoop argumenten om dat toch maar te doen:
Je hebt ineens meer tijd voor de volgende spellen. Dat kunnen velen gebruiken.
Stel iemand vergist zich en telt 9 punten. Nadat iedereen gepast heeft, komt hij tot de ontdekking dat ruiten aas achter de hartens zat en hij had dus moeten openen. Als je zoiets in de vierde ronde gebeurt, moet je de rondpas schrijven en in de eerste ronde gooi je gauw je kaarten op tafel en ontloop je de consequenties omdat er toch wordt overgeschud. Dat is eigenlijk heel oneerlijk.
Als het op de club de gewoonte is, dat bij een rondpas wordt overgeschud, dan weet iedereen in de 2e en volgende ronde dat het spel is gespeeld. Dit is ongeoorloofde informatie, want elk spel dient te worden geboden alsof het voor het eerst gespeeld gaat worden. Ook dat is niet eerlijk.
Iemand die met 9 punten past, beslist voor anderen dat ze ook moeten passen. Dus al die anderen die Muiderberg, Zwakke twee, Multi of zwakke sans spelen, worden buitenspel gezet. Ook dat is niet eerlijk.
Als je een spel rondpast in de eerste ronde, steek dan de kaarten terug in het board. Noteer "pas" op het scoreformulier en neem het volgende spel. Aan het einde van de avond kijkt u hoe de score is verlopen en ik kan u uit mijn ervaring melden, dat ik in de afgelopen 10 jaar slechts één spel heb gezien dat door iedereen werd gepast. In alle andere gevallen is er in de volgende rondes minstens door 1 paar iets geboden.
Een rondpas is geen "nul". Het is beter dan –50 en slechter dan +50. Als later iedereen in uw lijn iets biedt en down gaat, scoort u een top en uw tegenstander een "nul". Vaak telt een rondpas voor een middenscore, dus ook daarvoor hoeft u het niet te doen.
Wie na een rondpas gaat schudden, kan het schudden. De arbiter zal ertegen optreden en u op een strafkorting van 1 WP (in Butler) of 25% van een top (in paren) trakteren. Als u het niet eens bent met het schudden door de tegenpartij, roep dan even een arbiter. Zo beschermt u uw rechten.